Madentherapie

Het gebruik van maden  binnen de wondzorg heeft een goede onderbouwing in de wetenschappelijke literatuur en kan een alternatief bieden voor chirurgisch debridement.

Klinisch bewijs heeft aangetoond dat maden wonden kunnen reinigen in slechts een fractie van de tijd, in vergelijking met klassieke verbanden, wat ervoor zorgt dat wonden veel sneller kunnen genezen.
Maden zijn ook bruikbaar om bacteriën uit wonden te verwijderen die met klassieke behandelingen moeilijk te verwijderen zijn. Ze zijn zelfs in staat om MRSA af te breken en te verwijderen uit wonden.

De maden kunnen als  BioBag ingezet worden, deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Wondzorgcentrum_madentherapie

De madentherapie is verkrijgbaar als niet geregistreerd geneesmiddel in België. Dit omvat het gebruik in uitzonderlijke omstandigheden en mits een artsenverklaring voor deze therapie. Bij de aanvraag/bestelling dient deze artsenverklaring altijd volledig ingevuld te worden.

De maden van BioMonde worden wereldwijd verdeeld, met productie-eenheden in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het Kristof Balliu is de contactpersoon in België  voor de madentherapie van BioMonde.

Hoe bestellen?

Voor 11u30 bestellen bij het wondzorgcentrum voor een levering over 24u. Leveren gebeurt op dinsdag t/m vrijdag, met uitzondering van (Duitse) feestdagen.

Volgende formulieren moeten ingevuld teruggestuurd worden naar: kristof.balliu@telenet.be. U krijgt een bevestigingsmail wanneer zij de bestelling voor u geplaatst hebben.

Bestelformulier Madentherapie

Artsenverklaring NL

Maden binnen de dierengeneeskunde.

Maden kunnen ook ingezet worden bij bepaalden dieren, denk hierbij aan paarden en honden.

Meer info kan je terug vinden in de brochure Veterinary Wound Care

Extra informatie.

Applicatiegids

Handleiding voor patiënten en zorgverleners

 

Studies en publicaties.

What is larval debridement therapy

How Larval Debridement Therapy can help with wound care challenges

A novel approach to the antimicrobial activity of maggot debridement therapy Pseudomonas – Studie Journal of Antimicrobial Chemotherapy

BIS TIME managment by medicinal larvae, Dr. Wilhelm Jung

The Yuk factor

 

Applicatiefilm


BioMondeLogo klein

Wondzorgcentrum